pomocy
POMOCY!!: Bok rombu ma długość równą 10cm, a jedna z przekątnych tego rombu jest o 4 cm dłuższa od
drugiej. Oblicz długość wysokości rombu
2 sty 17:50
kam:

romb: a=10
jedna d = x a druga d=x+4 wiec d1 = tez tak jak a 10 i d2 = 14?
skoro romb to h=
a √32 
i h =
10 √32 ?
2 sty 18:46
kam: wiec nie
2 sty 18:51
aa: nie tak
2 sty 18:54
aa: e − jedna przekątna
f− druga przekątna
e = f + 4
przekątne dziela sie na polowy i pod katem prostym więc powstanie trójkat prostokątny o
| | 1 | | 1 | |
przyprostokatnych |
| e i |
| f a przecieprostokatna wynosi 10 |
| | 2 | | 2 | |
z pitagorasa obliczamy dlugosc e i f
gdy obliczysz podstawiasz wynik do wzoru P = a* h
rozumiesz ?
2 sty 18:59
kam: rozkminiam sobie to pwooli ale dzieki wielkie, wlasnie mi cos nie pasowało
2 sty 19:02
kam: tylok ze ja mam obliczyc długosc wysokosci a nie pole
2 sty 19:04
kam: ahaaa a widze juz widze dzieki
2 sty 19:05
aa: | | r*f | |
tak jeśli obliczysz pole ze wzoru |
| to wyjdzie pewna liczba i ta liczbe podstawisz po |
| | 2 | |
wzoru :
P= a* h za P bo a tez masz i wyjdzie
2 sty 19:06
aa: tam ma być e a nie r
2 sty 19:06
kam: (12(f + 4))2 = (12f)2 = 102 takie to ma wyjsc tym pitagorasie?
2 sty 19:11
kam: a i miedzy tym ma byc + a nie =.
2 sty 19:13
kam: a to (12(f+4))2 to jak to rozwiazac? bo mam na to tzry pomysly i nie mam pojecia ktory
jest dobry
2 sty 19:14
2 sty 19:16
kam: a jedna rzecz teraz w tym nawiasie mam zastosować wzor skroconego mnozenia?
2 sty 19:19
aa: oczywiście
2 sty 19:21
2 sty 19:25
kam: no wiec wychodzi mi 14f2 + 2f + 4 + 14f2 = 100−8 ... i dalej nie wiem czy dobrze
zrobiłam, sory ze cie tak malteretuje ale pomozesz mi tylko to dokonczyc?
2 sty 19:26
aa: czekaj zaraz ci to rozpiszę
2 sty 19:32
aa: | 1 | | 1 | |
| e 2 + |
| ( e2 + 8e + 16) = 100 |
| 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| e 2 + |
| e2 + 2e + 4 = 100 |
| 4 | | 4 | |
teraz z delty , dasz rade?
2 sty 19:36
aa: tam ma być + a nie = w osatniej linijce
2 sty 19:37
2 sty 19:41