dzialania
Kati: | | x−1 | | 2x−3 | |
dobry wieczor prosze o rozwiazanie takiego przykladu |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | |
2 sty 17:35
kam: 4 (x−1) + 4(2x−3)=
2 sty 17:37
beti: a z czym masz problem
2 sty 17:38
beti: kam − czemu zamieniasz dzielenie na mnożenie? − to nie tak
2 sty 17:39
kam: 4x −4 + 8x −12=0
12x − 16 =0
12x= 16 / : 12
x= 1612
x= 43
x= 113
2 sty 17:40
kam: aaa sorki juz
2 sty 17:40
kam: fakt
2 sty 17:40
kam: w takim razie wszystko na jedna kreske i po klopocie
2 sty 17:41
kam: 3x−44
2 sty 17:42
kam: mozesz jeszcze pomnozyc przez 4 i bd 12x − 16
2 sty 17:42
kam: tak mi sie wydaje przynajmniej
2 sty 17:43
Kati: ale wyjdzie 3x−4 tak jak ma kam
2 sty 17:45
beti: nie można mnożyć przez 4 bo to nie jest równanie!
2 sty 17:57
Kati: czyli co wyjdzie
2 sty 18:02
POMOCY!!: aha no to wyjdzie 3x−44
2 sty 18:05
POMOCY!!: tak jak ci kam napisala wczesniej
2 sty 18:06
beti:
2 sty 18:08