graniastosłup
Baśka : Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30
0. Krawędź podstawy wynosi 6 cm. Oblicz pole i objętość tego
graniastosłupa.

.


.
25 mar 09:23
codik: v=Pp*H
Pp=a2=6*6=36
H obliczamy :
wyciągamy z graniastosłupa trójkąt utworzony z wysokości bryły jej przkątnej (d) i
przekątnej podstawy zauwarzmy ze jest to połowa trójkata równobocznego
|\ q=30o ,2H=d a√2 to wysokość w tym trujkącie zatem korzystamy z wzoru
| \ d 6√2=d√3/2 d=4√6 czyli H=2{6}
H| \ V=36*2√6=72√6
|__q\ Pc=2Pp+Pb =36+48√6
Pb=4*6*2√6=48√6
a√2 sprawdz obliczenia
25 mar 10:31
Baśka : Dziekuję bardzo
25 mar 12:05