prosze rozwiązać
szymon: ile pełnych obrotów wykona koło roweru na trasie z Sokółki do Gieniusz jeżeli odległość miedzy
tymi miejscowościami wynosi 5km a średnica koła ma 660mm ? przyjmij π≈3
2 sty 17:28
Eta:
d= 2r=660 mm = 0,66m
5km= 5000 m
1 obrót koła to droga : s= 2π r= 0,66*3...........
| | 5000 | |
ilość obrotów na całej trasie to: |
| =..... |
| | s | |
2 sty 17:37
chicken:
660mm = 2r
330mm = r
Obw = 2πr
Obw = 2*330*3 = 1980 mm
1980 mm = 1,98 m
Wiec koło po pełnym obrocie przejedzie dystans 1.98 m
5 km = 5000 m
5000/1.98= 2525.252525
2525 pełnych obrotów
2 sty 17:39