trygonometria
Ziom: Wiadomo, że α jest kątem ostrym i 2cosα−√3=0. Oblicz wartość wyrażenia
[(cosα−sinα)(cosα+sinα)−1
2 sty 17:25
beti: | | √3 | |
z podanego warunku obliczasz α: cosα = |
| , czyli α = 30o
|
| | 2 | |
dalej juz chyba proste?
2 sty 17:30
Eta:
| | √3 | |
2cosα= √3 to cosα= |
| ⇒ α= 30o |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
(cosα−sinα)(cosα+sinα)= cos2α− sin2α= cos2α−1+cos2α= 2cos2α−1= 2* |
| −1= |
| |
| | 4 | | 2 | |
2 sty 17:32
Ziom: beti początek zrobiłem chodziło mi o to równanie ale okazał się błąd w obliczeniach.
2 sty 17:34