musze je za godzinę oddać :D
betibr: Uzupełnij tabelkę , tak aby określona funcja była rosnąca :
x −4 −3,5 −2,7 1 0,2 2 3,7 1,5 −4,1
f(x)
zad 2
cechą dowolnej liczby rzeczywistej x nazywamy liczbę całkowitą c taką ze c \≤ x \≤ c+1
Niech funcja f(x) przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej jej cechę.
a)oblicz f(3,14) f(1) f(1,2) f(2,75) f(−5) f(−4,11) f(0)
b)określ zbiór wartości funcji f.
2 sty 17:06
beti: a) czyli:
f(3,14)=3
f(1)=1
f(1,2)=1
f(2,75)=2
f(−5)=−5
f(−4,11)=−5
f(0)=0
b) zb. wartości, to Y={−5,0,1,2,3}
2 sty 17:16
betibr: dziękuje!

*
2 sty 18:32