zad
Agata: z talii 52 kart losujemy jedna karte. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania karty , ktora jest:
a)treflem lub pikiem
b)asem i nie jest treflem
C)krolem lub kierem
2 sty 16:50
Monia: a)
jest 13 trefl i 13 pik
chyba
2 sty 16:57
Agata: ale jesli pojde jutro do tablicy z tego zadania to nie moge pani tak napisać. dostane na dzien
dobry jeden.
2 sty 17:00
agata: potyrafi ktos to zrobixc?
2 sty 17:32
beti: a na jakim poziomie ma być rozwiązanie? ze wzorów kombinatorycznych czy jak na podstawie?
2 sty 17:55
Krzyś Pyś: a)
|Ω| = 52
|A| = 26 bo (13♠+13♣)
P(A) = 26/52
b)
mamy cztery asy ale jednego musimy odjąć wiec
|Ω| = 52
|B| = 3
P(B) = 3/52
c)
kierów mamy 13 a króli 4 jednakże istnienie króla kier uwzględniliśmy w tej 13
wiec
|C| = 16 (13+3)
|Ω| = 52
P(C) = 16/52
Tak mi się wydaje, najlepiej gdyby ktoś to potwierdził
2 sty 18:18
Krzyś Pyś:
tak to miało wyglądać
2 sty 18:21
beti: potwierdzam
2 sty 18:23