zad
Agata: rzucamy 3 razy symetryczna moneta. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze
a)orzeł wypadnie co najwyzej raz
b)resztka wypadnie co najmniej raz
c)za drugim razem wypadnie orzel a za trzecim reszka
2 sty 16:48
beti: Oblicz najpierw moc Ω (za pomocą wariacji z powtórzeniami lub reguły mnożenia lub zwyczajnie
wypisz wszystkie mozliwości)
2 sty 16:59
Agata: super ale nie rozumiem. nic . nie wiem jak sie liczy ta sile czy jak to sie tam nazywa
2 sty 17:01
2 sty 17:03
beti: wypisz więc wyniki:
Ω = {OOO, OOR, ORO, ROO, ORR, ROR, RRO, RRR} → czyli |Ω|=8
2 sty 17:04
Eta:
|Ω|= 2
3= 8
Ω= { (OOO) (RRR) (ROO) (ORR) (ORO) (ROR) (OOR) (RRO)}
A= { (ROO) (ORO) (OOR) (OOO)}
B) i C) spróbuj sama ..... napisz, to sprawdzimy
2 sty 17:05
agata: jasne pojde do tablicy i jej napisze oooooo, rerreerer ,oroeroeo.
2 sty 17:06
agata: Eta, jask ja to zrobie sama, to sie poplaczesz ze smiechu..
2 sty 17:06
beti: właśnie tak
2 sty 17:07
2 sty 17:07
agata: betibr nie żeruj na moich pytania to ja tu potrzebuje pomocy
2 sty 17:10
agata: a ten przyklad B jak mam obliczyc normalnie piprze to nie umiem nic. mam z 7 zadan a nie
rozuemim nawet ich tresci.
2 sty 17:11
agata: dlaczego pisze, ze orzel wypadl az 4 razy skoro ja tam widze chyba z 7 a moja kolezanka mysli
ze 3
2 sty 17:18
beti: reszka wypadnie co najmniej raz −− czyli 1raz, 2 razy lub 3 razy
Oznacza to, że zdarzeniu B sprzyjają wszystkie wyniki z Ω
oprócz jednego: (OOO)
2 sty 17:19
agata: orzeł miał wypasc co najwyzej raz. a tutaj widac, ze wypada wiecej razy czy to jest dobrze
zrobiony podpunkt
2 sty 17:20
beti: gdzie
pisze, ze orzel wypadl az 4 razy
2 sty 17:21
Eta:
pomyliłam ,że reszka ma wypaść co najwyżej raz

popraw A= {(ORR) (ROR) (RRO) (RRR)}
2 sty 17:22
beti: Mysle, że Eta pomyliła orła z reszką. −− A to te wyniki z Ω, których nie podała Eta
2 sty 17:24