pomóżcie mi to rozwiązać błagam
Edyta: log 2/5 + log 1/40 =
log1/4 4 + log1/4 8=
24 mar 23:03
Basia:
ad1.
zastosuj wzór logax + logay = loga(x*y)
podaj wynik
24 mar 23:06
kamil: spojrz do wzorow na wlasnosci logarytmow o tych samych podstawach
24 mar 23:07
Sabin: Co do pierwszego, to chyba najpierw przyda się wzór loga(x/y) = logax − logay
24 mar 23:09
Sabin: A nie, niepotrzebny jest.
Zamieszałem
24 mar 23:10
Basia: a po co?
25*140 = 1100
24 mar 23:10
Edyta: mi wychodzi 1/4 ale to żle jest
24 mar 23:15
Basia: w którym ?
24 mar 23:17
Edyta: a w tym zadaniu log1/4 4 + log1/4 8=log1/432
24 mar 23:19
Edyta: ale cos mi się zdaje ze tam zamiast 1/4 chyba powinno byc 1/2 to by wyszło
log1/232=5 ?
24 mar 23:23
Basia:
log144 = c ⇔ (14)c = 4 ⇔ (4−1)c = 41 ⇔ 4−c = 41 ⇔
−c = 1 ⇔ c = −1
log148 = c ⇔ (14)c = 8 ⇔ (4−1)c = 8 ⇔ 4−c = 8 ⇔
(22)−c = 23 ⇔ 2−2c = 23 ⇔ −2c = 3 ⇔ c = −32
log144 + log148 = −1 − 32 = −132 = −52
24 mar 23:28
Basia: log1/2(32) = − 5
24 mar 23:28
Edyta: a to dobrze zrobiłam log3 243− log3 27= log3 (243:27)= log3 9=2
24 mar 23:31
Jakub: Zgadza się.
24 mar 23:32
Basia: doskonale !
24 mar 23:33
Edyta: oo to super dzieki bardzo za waszą pomoc i cierpliwość

no nareszcie juz wiem jak to
się robi jeszcze raz dzięki
24 mar 23:35
Basia: Nam też miło, że pomogliśmy.
24 mar 23:36
Edyta: a jeszcze jedno pytanie mam log3 nad pierwiastkiem jest 3 √2 a to jak się rozwiązuję
25 mar 00:17
25 mar 00:19
Edyta: ta 3 jest nad pierwiastkiem nie umiem tego zapisać
25 mar 00:22
Edyta: log3 3√2
25 mar 00:24
Edyta: log3 3√2= a
3a=3√2
25 mar 00:27
Edyta: i co dalej o ile to jest dobrze
25 mar 00:27
Basia: I masz to policzyć ?
log33√2 = log321/3 = 13*log32
i nic więcej nie da się zrobić
25 mar 00:28
Basia: tak jak zaczęłaś też można, ale tu akurat nie trzeba
25 mar 00:30
Edyta: mam podane przykłady i pisze oblicz , dzięki za pomoc mam nadzieję ze napewno zalicze
pracę klasową na pozytywną ocenę dzięki wam
25 mar 00:33
Basia: Powodzenia!
25 mar 00:35