Bryły
olek: Prosze o rozwiązanie 4 zadań z brył.Bardzo prosze

!
1) Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny,którego wysokość jest równa 8.Przekątna tego
graniastosłupa tworzy z jego podstawą kąt 60stopni.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2) Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 49cm kwadratowych.Oblicz pole
powierzchni całkowitej stożka.
3) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej 3pierwiastki z
2.Oblicz
objętość walca.
4) Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego jest równe 16pierwiastków z 3 cm
kwadratowych.Oblicz wysokość czworościanu
2 sty 16:36
Danieloo:

zad 1. h − wysokość graniastosłupa równa 8 d − przekątna podstawy równa a
√2, ponieważ w
podstawie jest kwadrat l − przekątna graniastosłupa α=60
tgα=
8a√2=
√3 a=
4√63 V=a
2h=
16*69*8=
2563
2 sty 17:09
Danieloo:

l − tworząca stożka, r − promień stożka i połowa podstawy, h −wysokość stożka
l22=49 l=7
√2
P=πr(r+l)
α=45 cosα=
rl=
√22 r=7
P=7π(7+7
√2)=49π(
√2+1)
2 sty 17:19
Danieloo:

To wyżej to zad 2.
Teraz zad 3.
d=a
√2=3
√2 a=3
a=h h=3
a=2πr=3 r=
32π
V=hπr
2=3π
94π2=
274π
2 sty 17:25
Danieloo:

zad 4.
P=4
a2√34=16
√3 a=4cm
h − wysokość ostrosłupa, x − wysokość ściany, m=
x3
x=
a√32=2
√3 m=
2√33
Z tw. Pitagorasa
h=
√x2−m2 =
√12−43 =
√323 =
4√2√3 =
4√63 cm
2 sty 17:39