ZADANIE
AGATKA: | | Sn=n2−29n | |
suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem |
| |
| | 4 | |
a)wyznacz wzór ogólny tego ciągu
b)oblicz sume wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu
2 sty 16:26
Patronus: Przekształć i wylicz a
n będziesz miała wzór ogólny
2 sty 16:29
agatka: naprawde nie umiem tego wyliczyc ani przekszatcic. nie potrafie nic z matematyki, nic nie
rozumeim nawet co mi piszesz.
2 sty 16:34
kuba: patronus pomocy!
2 sty 16:58
Mila:
s1 =(1−29):4 = −7 s1 = a1 czyli a1=−7
s2 = (22 − 29∧2):4 = −13,5
s2=a1 + a2
podstaw obliczone wartości i oblicz drugi wyraz ciągu, a następnie r
an = a1 + (n−1) ∧r
4 sty 00:05
rumpek:
ogólnie:
a
n = S
n − S
n − 1 i otrzymujemy a
n 
potem tylko rozwiązać nierówność a
n < 0
4 sty 00:51