matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierownosc
kam:
wyznacz wszystkie całkowite rozwiązanie nierownosci 2x
2
+6x −3 mniejsze od
4
3
x +1
2 sty 16:11
M:
22 lut 09:30
Bo_ra:
4
2x
2
+6x−3<
x+1
3
2
2x
2
+4
x−4<0
3
6x
2
+14x−12<0 /(:2) 3x
2
+7x−6<0 Δ=121
−7−11
x
1
=
=−3
6
−7+11
2
x
2
=U
=
6
3
całkowite rozwiązania tej nierówności to x=−2 , x=−1 oraz x=0
22 lut 11:37