Funkcje
Jan: Zbadaj parzystość funkcji f
Jak wychodzi tak samo to jest funkcja parzysta, ale gdy nie wychodzi tak samo to wtedy mam
problem z określeniem czy to jest funkcja nieptrzysta czy ani parzysta ani nieparzysta
Jak to rozwiązać?:
f(x)=−x3/|x|+4 − dlaczego wychodzi, że jest nieparzysta?
2 sty 16:02
Jan: A, już wiem, ale jest z jednym kłopot, jak to rozwiązać?
f(x)= x2 + √x
ma wyjść, że nie jest parzysta ani nieparzysta, jak to?
2 sty 16:13
Aga: Sprawdź, czy f(−x)=−f(x)
I−xI=IxI
| | (−x)3 | |
f(−x)=− |
| =−f(x) |
| | I−xI+4 | |
2 sty 16:14
Aga: D=<0, ∞)
Np, 1∊D , a liczba przeciwna −1∉D
Dziedzina nie jest zbiorem symetrycznym względem punktu (0,0).
2 sty 16:16
Jan: i dlatego w wypadku przypadku drugiego funkcja nie jest parzysta ani nieparzysta?
2 sty 16:45
Jan: a dlaczego dziedzina od <0;nieskończoności) ? jak to w tym wypadku obliczyć?
2 sty 16:46
Jan: Możesz mi to wyjaśnić? Odświeżam.
2 sty 16:56
Jan: Odświeżam.
3 sty 16:07
Jan: Odświeżam. Ktoś mi powie dlaczego dziedzina <0;nieskonczonosc) w przykładzie 2?
3 sty 20:52