ciag arytmetyczny
kuba: Między liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg geometryczny ,
a trzy ostatnie − ciąg arytmetyczny.
2 sty 16:00
Eta:
1, a, b, 10
1,a,b −−−− tworzą ciąg geom ⇒ a2= 1*b
a,b,10 −−−− tworzą ciąg arytm ⇒ 2b= 10+a
rozwiąż układ b= a2
2b= 10+a
2 sty 16:04
Patronus: 1 X Y 10
I teraz tak
| ⎧ | (x+10):2= y − ciąg arytmetyczny | |
| ⎩ | 1*y = x2 − ciąg geometryczny |
|
I rozwiązujesz układ
2 sty 16:06
kuba: moglbys to dokonczyc bo dalej tego nie rozumie
2 sty 16:08
Eta:
2a2=10+a
2a2−a+10=0 Δ=....
2 sty 16:09
kuba: najpierw mam rozwiazac uklad rownan wiec skad ta delta?:(
2 sty 16:12
2 sty 16:40
2 sty 16:57