ciezkie zadanie;d
kuba: Sprawdź, czy równania 3x2 − 12x+12=0 i x3−6x2+12x−8=0 są równoważne(mają ten sam zbiór
rozwiązań i tę samą dziedzinę).
2 sty 15:57
ZKS:
W czym to zadanie jest ciężkie?

3x
2 − 12x + 12 = 0
3(x − 2)
2 = 0
x
3 − 6x
2 + 12x − 8 = 0
(x − 2)
3 = 0
Teraz dokończ.
2 sty 16:01
kuba: przepraszam, ale nie jestem dobry z matematyki i nei wiem jak to dokonczyc.
2 sty 16:05
ZKS:
Musisz wyznaczyć dziedzinę równań a później rozwiązać je 3(x − 2)2 = 0 i (x − 2)3 = 0.
2 sty 16:20
kubA: jakbym wiedzial ze to trzeba zrobic to bym nie pytal. dalej nie wiem o co chodzi , prosze zrob
mi to do konca:(
2 sty 16:22
Aga: Dziedziną równania wielomianowego jest R, więc dziedziny są równe.
2 sty 16:26
agatka: i to koniec? Aga?
2 sty 16:30
Agatka:
2 sty 16:43
kuba: HALO!
2 sty 16:57
Mądry BIszkopt:
Nie, równ x3−6x2+12x−8=0 nIe są róWNoważNe. Zbiór RozWiązań moloWszNpo róWNAnia jEst {4,3}, a
zbiór RozWiązań lekIeiść róWNAnia jEst {2}. DzIedziny Obu róWNań róWNIeż Się różNią, pnaieważ
moloWsze róWNAgnieszka Mgr dzIedZin •ę wsZyStkich LicZb rzEcZywIstyCh, a lekIe róWNAgnieszka
Mgr dzIedZin •ę wsZyStkich LicZb rzEcZywIstyCh WięKsZyCh od 0
.
14 gru 15:21