Wielomiany
Pomocy!: rozłóż wielomiany P(x)=x4 −4 oraz W(x)=x3−√2x2 + 2x − 2√2 na czynniki . Podaj wspólny
pierwiastek tych wielomianów.
2 sty 15:51
pomocy: pomocy!
2 sty 16:13
kam: P(x) = (x2 − 2) (x2 +2)
(x−2) lub (x+2) lub x2+2
x= 2 lub x= −2 lub x∊R
cos w tym stylu
a drugie to nie wiem
2 sty 16:17
kam: pomyslka tam rozwiazaniem nma byc pierwistek z 2 i pierwiastek z −2
2 sty 16:19
POmocy: moze ktos inny pomoze


?
2 sty 16:19
ZKS:
x2 + 2 nie posiada rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych kam.
Czy tam na pewno jest x3 − √2x2 czy może x3 − √2x2?
2 sty 16:26
pomocy: TAK Niebieska wersja jest dobra , sorry
2 sty 16:28
kam: w takim razie x∊∅ ?
2 sty 16:30
ZKS:
x4 − 4 = 0 ⇒ (x2 − 2)(x2 + 2) = 0 ⇒ (x + √2)(x − √2)(x2 + 2) = 0 ⇒ x = ±√2
x3 − √2x2 + 2x − 2√2 = 0 ⇒ x3 − √23 − √2x(x − √2) = 0 ⇒
⇒ (x − √2)(x2 + √2x + 2) − √2x(x + √2) = 0 ⇒ (x − √2)(x2 + 2) ⇒ x = √2
2 sty 16:34
kam: x (x2 +2) − √2 (x2 + 2)
(x2+2) (x−√2)
x2 +2 = 0 v x − √2 = 0
x∊∅ v x= √2
2 sty 16:35
pomocy: to wszytsko..?a to co obliczyl Kam tez mam pisac?
2 sty 16:35
kam: hehe nie widzialm ze jest juz rozwiazenie i sie produkuje
2 sty 16:36
kam: ZKS potwierdz koledze/żance bo nie jestm pewna czy dobrze jest
2 sty 16:37
kam: w kazdym razie wspolny pierwiastek masz pierwiastek z 2
2 sty 16:38
ZKS:
kam źle tylko dobrze napisałeś że wspólnym pierwiastkiem jest x = √2.
2 sty 16:40
pomocy: dzieki wam
2 sty 16:41
ZKS:
x4 − 4 = 0 korzystam ze wzorów skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a + b)(a − b) gdzie a = x2 i b = 2.
(x2 + 2)(x2 − 2) = 0 dalej korzystamy ze wzorów skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a + b)(a − b) gdzie a = x i b = √2.
(x2 + 2)(x + √2)(x − √2) = 0.
2 sty 16:43
pomocy: to co w koncu napisac

? bo juz nie wiem
2 sty 16:45
kam: pisz to co ZKS napisal nie przejmuj sie
2 sty 16:53