oblicz długosci
Sara: Obwód trapezu rownoramiennego jest rowny 44 cm suma długosci jesgo ramion jest równa sumie
długosci podstaw. Jedna podstawa jest o 2 cm dłuzsza od drugiej. oblicz długosci. Chodzi
mi o zapisanie tego w działaniu pomozcie
2 sty 15:43
Sara: hallo jest tam ktos kto mi pomoze

?
2 sty 15:51
Eta:

a+b= 2c i a+b+2c= 44 ⇒ 4c=44 ⇒ c= 22
to a+b= 22 i a= b+2 ⇒ b+2+b= 22 ⇒ b=...... i a=......
2 sty 15:55
Sara: chodze do 5 klasy szkoły podstawowej i niewiem jak obliczyć a i b w działaniach.mam podane ze
b wynosi 10 cm a a wynosi 12 cm ale niewiem jak można to obliczyc. pomóż Eta
2 sty 16:03
Eta:
Witam, tak jak Ci podałam:
a+b= 22 i a= b+2
to:
b+2+b= 22
2b+2=22
2b= 22−2
2b= 20
b= 10 to: a= b+2
a= 10+2
a=12
2 sty 16:07
Sara: dzięki już wszystko zrozumiałam.pomozesz mi jeszce kiedyś?
2 sty 16:27