f. kwadratowa, parametry
jakeee: Dla jakich wartości parametru t parabole y= x2 + 10 i y= −x2−tx−t+8 mają jeden punkt
wspólny, który leży w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych?
24 mar 22:36
Basia: Podpowiadam
24 mar 22:43
jakeee: ok
24 mar 22:46
Basia: Punkt wspólny wykresów to punkt o współrzędnych spełniających równanie obu funkcji
czyli
x2 + 10 = −x2 − tx − t + 8
x2 + x2 + tx + 10 + t − 8 = 0
2x2 + tx + (t + 2) = 0
ma być jeden punkt wspólny czyli
1. Δ=0
współrzędne tego punktu leżą w I ćwiartce czyli są dodatnie
2. x0>0 i y0>0
rozpisz te dwa warunki i otrzymasz wynik
24 mar 22:48
jakeee: oo właśnie brakowało mi tego warunku x0 i y0 są >0
24 mar 22:49
Basia: x0≥0 i y0≥0
24 mar 22:52
jakeee: jeszcze mam takie pytanie: z warunku z deltą wychodzi mi t1= 4+4√2 i t2= 4−4√2 i
teraz czy mam podstawić oba do równania i zobaczyć, kiedy y jest dodatnie? co mam z tym
zrobić konkretnie?
24 mar 23:11
Basia: nie, teraz korzystasz z tego, że przy Δ=0
x0 = −b2a = −m−24 = −m+24 ≥ 0
jedno z rozwiązań zaraz Ci odpadnie
24 mar 23:14
Basia: ale mnie wyszło t1 = 2−2√2 i t2 = 2+√2
24 mar 23:15
24 mar 23:19
jakeee: Δ= t2 − 8t − 16
t2 − 8t − 16 = 0
Δt= 128
√Δ = 8√2
t1= 8+8√2/2 = 4+ 4√2
t2 = 8−8√2/2 = 4−4√2
24 mar 23:23
jakeee: nic nie szkodzi
24 mar 23:27