przestrzenie metryczne
sztudentka: Przestrzenie metryczne : sprawdzic czy zbior A={x>0 : sin1x=0} jest zbiorem ograniczonym w
R. Jeżeli tak to wyznaczyc jego srednicę.
nie rozumiem tego sformulowania : zbior ograniczony w R, tzn ze sup albo inf zbioru bedzie sie
zawierac w R ?
2 sty 14:02
Patronus: To znaczy że zbiór jest ograniczony w przestrzeni R wtedy gdy jego kres górny i dolny zawierają
się w R
To jak z obrazkiem: jest ograniczony w przestrzeni całej kartki, jeśli jego kontury zawierają
się w kartce
2 sty 14:10
Patronus: inf A = nie istnieje
Czyli A nie jest zbiorem ograniczonym
2 sty 14:15
sztudentka: dziękuje Ci bardzo

no własnie w odpowiedziach jest podana srednica wiec wynika z tego ze zbior jest ograniczony

ale nie wiem w jaki sposób : o
2 sty 14:34
Patronus: Aha, W zbiorze A x>0 !
| | 1 | |
Czyli inf A istnieje i też jest równe |
| |
| | π | |
Zetem oba kresy należą do R
2 sty 15:19