Całki - pole obszary, długość łuku krzywej
Ed: Bardzo proszę o pomoc.. mam kilka zadań do zrobienia, ale nie bardzo rozumiem te zagadnienia i
nawet nie wiem co mam zrobić:( mogłaby, prosić kogoś o rozwiązanie i wytłumaczenie co trzeba
zrobić, niestety będę mieć to na kolokwium.
zad. 1 Obliczyć pole obszaru ograniczonego:
a) wykresami funkcji y=tgx i y=ctgx oraz osią OX
b) pełnym łukiem cykloidy
| | ⎧ | x=a(t−sint) | |
| | ⎩ | y=a(1−cost) | i osią OX
|
c) krzywą r=asin3φ
zad. 2 Obliczyć długość łuku krzywej:
a) y=
√x−x2+arcsin
√x w całej dziedzinie
b) kardioidy r=a(1+cosφ)
c) cykloidy
| | ⎧ | x=a(t−sint) | |
| | ⎩ | y=a(1−cost) | dla t∊<0,2π>
|
W zadaniu 1 i 2 można przyjąć, że a=2
zad.3 Wyprowadzić wzory na objętość:
a) kuli o promieniu R
b) stożka ściętego o wysokości h i promieniach podstaw: r, R.
zad. 4 Obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu wokół osi OX figury:
zad. 5 Obliczyć pole powierzchni bryły powstałej z obrotu wokół osi OX figury: