Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polega
shym: Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na
otrzymaniu co najmniej raz reszki.
2 sty 13:20
wik_gg8947201: IQI=63
IA'I= 1 (same orly)
Policz P(A)
2 sty 13:21
wik_gg8947201: sry, to sa monet, bo byly przed chwila kosci
IQI = 23
IA'I = 1
2 sty 13:23
wik_gg8947201: IAI=7
2 sty 13:25
shym: mi wyszlo p(A) = 3/8
2 sty 13:26
wik_gg8947201: napisz sobie osiem trojek i licz na palcach (0,0,0)(O,O.r)(O,r,O)...itd.
2 sty 13:30
shym: przy trzech rzutach wychodzi ze Ω= 8 , rozpisujac to recznie a A= 3 bo trzy rzuty
wzor na P(A) = a/Ω czyli 3/8
2 sty 13:33
wik_gg8947201: 3 to by bylo, ze wypadnie dokladnie 1 reszka, a w zad. jest co najmniej raz
2 sty 13:51
shym: aha fakt masz racje , matematyka niestety nie jest moja mocna strona
2 sty 14:02