wyróżnij założenie , teze i udowodnij ze
codik: wyróżnij założenie , teze i udowodnij ze
1.twierdzenie talesa i odwrotne czy istnieje odwrotne jesli tak to udowodnij wypisując
zał i teze
2.kazde dwa okręgi są jednokładne
3. złożenie translacji jest translacją
4. figury jednokładne sa podobne
24 mar 22:10
Basia: ad2.
zał: dla każdych dwóch O
1 i O
2 i dla każdych dwóch r
1 i r
2
teza: istnieje jednokładność taka, że J(o(O
1,r
1) = o(O
2,r
2)
dowód:
niech A
1∈o(O
1,r
1)
niech A
2∈o(O
2,r
2) i O
2A
2 || O
1A
1
S − punkt przecięcia pr.A
1A
2 i O
1O
2
z tw.Talesa wynika, że
czyli
→ →
lub
→ →
analogicznie pokazujemy, że dla A
1 i A
2
→ →
lub
→ →
stąd wynika, że tw. jest prawdziwe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
twierdzenie odwrotne nie istnieje
pozostałe podobnie
24 mar 22:39
codik: dzieki wielkie
jak bys rozpisała wszystkie bede wdzieczna bo ja jakos nie dam rady tego sama zrobić
plissssssss
24 mar 22:55
Basia: złożenie translacji jest translacją
Założenie: P1 i P2 są translacjami
Teza: P2*P1 jest translacją
dowód:
P1 = Tu ⇒
→ →
P1(A)=Tu(A)=A' ⇔ AA' = u
P2 = Tw
→ →
P2(A')=Tw(A')=A" ⇔ AA" = w
P2*P1(A) = A""
→ → → → →
AA" = AA' + A'A" = u + w ⇒ A" = Tw*Tu(A) ⇒
czyli Tw*Tu = Tu+w ⇒ P2*P1 = Tu+w
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tw.odwrotne istnieje; brzmi tak
Jeżeli P2*P1 jest translacją to P1 i P2 są translacjami.
Twierdzenie jest fałszywe.
Złożenie dwóch symetrii osiowych względem prostych równoległych jest translacją, a same
symetrie osiowe oczywiście nie.
25 mar 01:59
Basia: figury jednokładne sa podobne
Założenie: f
1 i f
2 są jednokładne
Teza: f
1 i f
2 są podobne
dowód:
A,B,C dowolne punkty płaszczyzny
→ →
J
Os(A) = A' ⇔ OA' = s*OA
→ →
J
Os(A) = A' ⇔ OB' = s*OB
→ →
J
Os(A) = A' ⇔ OC' = s*OC
(to cały czas wektory, daruję sobie strzałki)
A'B' = A'O + OB' = −OA' + OB' = −s*OA + s*OB = s*(−OA) + s*OB =
s*AO + s*OB = s*(AO+OB) = s*AB
A'C' = A'O + OC' = −OA' + OC' = −s*OA + s*OC = s*(−OA) + s*OC =
s*AO + s*OC = s*(AO+OC) = s*AC
stąd:
| |A'B'| | | |s*AB| | | |s|*|AB| | | |AB| | |
| = |
| = |
| = |
| |
| |A'C'| | | |s*AC| | | |s|*|AC| | | |AC| | |
czyli jednokładność zachowuje stosunek długości odcinków ⇒
jednokładność jest podobieństwem ⇒ figury jednokładne są podobne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tw.odwrotne istnieje i brzmi tak:
Jeżeli f
1 i f
2 są podobne ⇒ f
1 i f
2 są jednokładne.
Twierdzenie jest fałszywe.
Przykład: każde dwa odcinki są podobne.
AB = a
CD = b
| | a | |
skala podobieństwa s = |
| |
| | b | |
jeżeli jednak AB nie jest równoległy do CD to odcinki te nie mogą być jednokładne,
bo jednokładność przekształca odcinek na odcinek do niego równoległy.
25 mar 02:19
25 mar 10:15