ehh;/: pole powierzchni mieszkania jest równe 60m
2. Janek sporządził plan tego mieszkania. Jaką
skale zastosował Janek, jęśli pole powierzchni planu mieszkania było równe 240cm
2
27 kwi 22:06
Agatusia: 240 cm2 - 2,4 m2
60 / 2,4 = 25
1m - 25cm
?
27 kwi 22:32
Robin: w odp jest 1:50
27 kwi 23:29
Sitta: Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
P2/P1 = k2
1m2 = 1m x 1m = 100cm x100cm= 10000cm2
P1 = 600000 cm2
P2 = 240 cm2
240 cm2 /600000 cm2 = k2
1/2500 = k2
stąd k = 1/50
co można zapisać 1:50
28 kwi 06:38