obliczyc grnicę:
hoohle: lim przy x ⇒∞
(cos 1x)x
2 sty 12:17
2 sty 12:20
hoohle: nie rozumiem
2 sty 13:00
Trivial: Podpowiedź
| | 1 | | 1 | |
cos |
| = 1 + (cos |
| −1)  |
| | x | | x | |
2 sty 13:04
Grześ: | | 1 | |
limx→∞cos( |
| )x=limx→∞elncos(1/x)x=limx→∞exln(cos1/x) |
| | x | |
Piszę sam wykładnik:
| | 1 | |
limx→∞xln(cos1/x)=... t= |
| , wtedy t→0 = .... |
| | x | |
| | ln(cost) | | 0 | | −sint | |
... = lim t→0 |
| =.. |
| ...= [H]= lim t→0 |
| = |
| | t | | 0 | | cost | |
= lim t→0 −tgt = 0
Czyli e
0 = 1
Mam nadzieję, że nie zrobiłem błedu
2 sty 14:02
Trivial:
Takie granice można łatwo bez H.

x→
∞
lim [cos
1x]
x = lim [[1 + (cos
1x−1)]
1/(cos1x−1)]
(cos1x−1)*x =
= lim e
(cos1x−1)*x = g.
| | cos1x−1 | | cos1x+1 | |
lim (cos1x−1)*x = lim |
| * |
| = |
| | 1x | | cos1x+1 | |
| | 1 | | cos21x−1 | |
= lim |
| * |
| = |
| | cos1x+1 | | 1x | |
| | sin1x | | sin1x | |
= lim − |
| * |
| = 0. |
| | cos1x+1 | | 1x | |
Zatem g = e
0 = 1.
2 sty 15:31
hoohle: a co to jest g i t?
2 sty 15:41
Trivial: g to jakaś nazwa zmiennej. Tak sobie oznaczyłem szukaną granicę, policzyłem granicę wykładnika,
a potem wróciłem do g.
2 sty 15:43