matematykaszkolna.pl
zadania Myszka: Umie ktoś rozwiazywać zadania z parą wodną z fizyki i by mi wytłumaczył? Bardzo proszę...
2 sty 11:17
-:): to zapisz to zadanie ... ciągle tylko pytasz ...
2 sty 11:39
Myszka: DO rurociągu w którym pzepływa para o cisnieu 6 bar w tem 250 stopni z wydatkiem 180 ton/h doprowadzona jest para o cisnieniu 10 bar i stopniu suchosci 0,85 okreslic ile pary nasyconej jest doprowadzone jezli temp końcowa pary wynosi 180 stopni. Ja wogole zadań z pary wodnej nie rozumiem jeśli ktoś byłby w stanie poswięcic chwile i wytłumaczyc o co w nich chodzi byłabym bardzo wdzięczna !
2 sty 12:51
Myszka: pomoże ktoś?
2 sty 13:59
Myszka: Moze ktoś teraz mi pomoże...emotka Azot (κ =1,4; cv = 0,742 kJ/kgK) o ciśnieniu 500 kPa i temperaturze 25°C rozpręża się jednorazowo do 100 kPa w różnych przemianach: (a) izochorycznej, (b) izotermicznej, (c) izentropowej (κ = 1,4), (d) politropowej o wykładniku ν = 1,25, (e) politropowej o wykładniku ν = 1,55. Jakie są temperatury azotu po tych przemianach, a jakie jednostkowe prace techniczne i ciepła w tych przemianach? Nie wiem jak to obliczyc w izotermicznej z wzoru p1 do p2 = t1 do t2 próbowałam ale nie wychodziemotka Pomóżcie
2 sty 18:53