całki podwójne=współrzedne biegunowe
gwiazda: ∫∫xydxdy 1≤x2+y2≤4
x=rcosalfa
y=rsinalfa
r≤1,2≥
Jacobian r
a jak wyznaczyc alfe ?
Bo rozwiazanie calki to wiem jak.
2 sty 10:14
Krzysiek: alfa od 0 do 2π, ale r jest od 0 do 2
2 sty 10:55
gwiazda: a czemu od 0 ? jak jest od 1 do 4 ?
2 sty 10:58
Krzysiek: mój błąd nie zauważyłem tej jedynki
2 sty 11:00
gwiazda: No właśnie to na pewno od 0 do 2πwtedy przedzial?
2 sty 11:04
Trivial:
2 sty 11:53
gwiazda: Dzięki Trivial

Mogę się coś spytac z potrojnych, jeśli masz chwilkę ? bo podwojne zrobiłam
już biegunowe wszystkie sobie z reszta problemu nie miałam
2 sty 11:55
Trivial: Napisz, ale będę za 30 min.
2 sty 11:56
gwiazda: To tak , bo potrójne ani jednej na ćw nie było , a na kolosie będzie norma. Bo mam pytanie do 2
całek , żeby miec pojęcie jak zaczac.
1)∫∫∫ (x2+y2+z)dxdydz gdzie jest walcem o równaniu (x,y,z)∊R3 x2+y2≤4 −1≤z≤1
wiec
x=rcosalfa
y=rsinalfa
z=2?
r≤0,2≥
alfa≤0,2π≥
z≤−1,1≥
Jacobian=r
tak? Bo obliczyć całkę to nie ma problemu już.
2) ∫∫∫xdxdydz gdzie jest walcem x2+z2≤8 0≤y≤2
wiec wyliczam z=√8−x2
x=rsinalfa
Jacobian=r
Przedziały
y mam,
0≤z<√8−x2
i co z x?
tak?
2 sty 12:07
Trivial:
1) Co to za z = 2?

z = z.

Reszta dobrze, pod całką wyjdzie (r
2+z)r drdrφdz.
2) Podobnie jak poprzednio, ale zrobiłbym inne podstawienie. Ta bryła to obrócony walec
(zamiast wzdłuż osi z, 'idzie' wzdłuż osi y).
x = rcosφ
y = y
z = rsinφ
0 ≤ r ≤ 2
√2
0 ≤ y ≤ 2.
Jakobian pewnie r.
2 sty 12:42
Trivial:
2 sty 12:47
Trivial:
2 sty 12:49
gwiazda: A z bedzie w 2 takie jak napisalam?
2 sty 12:54
Trivial: Byłoby OK, ale długo będziesz potem liczyć. Z podstawieniem 'odwróconym biegunowym' całka
sprowadza się do policzenia całki z r
2 i cosφ (oddzielnie).
2 sty 12:56
Trivial:
0 ≤ z ≤ √8−x2.
2 sty 12:57
Trivial: −√8−x2 ≤ z ≤ √8−x2 sorry.
2 sty 12:57
Trivial:
Granice bez zamiany na biegunowe wyglądałyby tak:
−2√2 ≤ x ≤ 2√2
−√8−x2 ≤ z ≤ √8−x2
0 ≤ y ≤ 2.
2 sty 12:59
gwiazda: Oki rozumiem , liczyłam sobie z współrzednych inna to mi wychodzi i eliptycznymi tez powinnam
dac radę tylko najgorsze są inne jak z=....Dziękuje za pomoc
2 sty 13:00
Trivial: Proszę.
2 sty 13:01
gwiazda: I mam pytanie jeszcze jedno z=0 z=3−x2+y2
x2+y2=3
i będę mieć
r(0,√3)
alfa(0,2π)
z(0,3−x2−y2)?
2 sty 13:06
Trivial:
z = 3−x2+y2
czy
z = 3−x2−y2?
2 sty 13:13
gwiazda: z=3−x
2−y
2, 1 wyszło zadanie
2 sty 13:14
Trivial: Granice wyjdą takie jak podałaś, z tym że z ∊ [0, 3−r2].
2 sty 13:16
Trivial: I na kolosie radzę dużo rysować.
2 sty 13:17
gwiazda: A rysunki wiem

Ale rysunki na forum to mi schodza

a na kolosie moge nie zdac go , bo
zdałam krzywoliniowe ale do egzaminu sie ucze i przy okazji do kolosa

To dziś dziękuję za
pomoc porobię reszte co wiem i starszy mi

dziękuje Ci i za czas poswiecony
2 sty 13:20
Trivial: Powodzenia na kolosie.
2 sty 13:23
gwiazda: Nie dziekuje i jeszcze powierzchniowe , ale mam czas troche by sie nauczyc tydzien
2 sty 13:25