ZAD
elizabeth : w trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC| =|BC| i kąt ACB = α poprowadzono dwusieczną kąta
CAB przecinającą bok BC w punkcie D . wiedząc, że |AD| =|AB|=|CD| :
a) wykaż, że trójkąty ABC i BDA są podobne
b) oblicz miarę kąta α między ramionami trójkąta ABC
1 sty 23:19
Eta:
Zostawiam dla
Godzia lub
ICSP
2 sty 01:48
Godzio: Ja zostawiam dla
ICSP
2 sty 01:49
Eta:
a feee
2 sty 01:50
Godzio:
ICSP ma planimetrie, jemu się przyda a mi nie hehe
2 sty 01:51
Eta:
To zbyt proste
2 sty 01:53
Eta:

a) ΔABC jest równoramienny o kącie między ramionami
α
ΔABD jest równoramienny też o kącie między ramionami
α
zatem: ΔABC ~ ΔBAD z cechy (b,k,b)
b) α+2α+2α= 180
o ⇒ 5α=180
o ⇒
α= 36o
2 sty 15:41