silnie
dlugi: jak rozpisać

(n+1)!
n!
1 sty 22:39
Krzysiek: (n+1)! =n! (n+1)
1 sty 22:40
Godzio:
n! = 1 * 2 * 3 * ... * (n − 1) * n
Silnia to iloczyn kolejnych liczb naturalnych aż do n
np. 5! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5
(n + 1)! = 1 * 2 * 3 * ... * (n − 1) * n * (n + 1), zauważmy, że
(n + 1)! =
1 * ... * (n − 1) * n * (n + 1) = n! * (n + 1)
1 sty 22:40
dlugi: dzięki wielkie
Jeszcze mam jedno pytanie. Jak to rozpisać

(n+1)
n
1 sty 22:50
Godzio:
Najpierw powiedz do czego Ci to.
1 sty 22:51
1 sty 22:52
dlugi: to jest związane z granicami ciągów
1 sty 22:52
Godzio:
To co tu rozpisywać, wciągasz pod jedną potęgę i mas e
−1
1 sty 22:54
1 sty 22:57
Godzio:
2 już nie wciągasz, chyba że jest w podstawie ? (2n)n czy 2 * nn ?
1 sty 22:58
dlugi: i później z e skorzystać
1 sty 22:58
1 sty 23:02
Godzio:
Tak
1 sty 23:03
dlugi: Wielkie dzięki za pomoc. Pozdro
1 sty 23:04