zad
elizabeth : W trapezie prostokątnym ABCD podstawy AB i CD mają długości 9 i 4. Wiedząc że przekątne tego
trapezu przecinają się pod kątem prostym :
a) wykaż że trójkąty ABD i ACD są podobne
b) oblicz długość krótszego ramienia trapezu ABCD.
help.
1 sty 22:32
r :

a} no są podobne bo mają takie same kąty " w środku " ale jak to jakoś dokładniej wykazać to
nie potrafię .,...
b} chodzi Ci o bok AD skoro tak to jest to wg mnie 4j.
2 sty 11:29
r :

no i tu wyliczysz m i e z funkcji tryg.
mają odpowiednio jak się nie mylę po 2
√2
2 sty 11:31
r : no i dalej [ analogicznie ] policzysz AD
2 sty 11:32
r : najlepiej gdyby ktoś rzucił okiem czy jest zrobione db ...
2 sty 11:32
r :

skoro a = 2
√2
to d= 2 tak
2 sty 11:39
r : d= 4
2 sty 11:41
r : up
2 sty 12:21
r :
2 sty 13:02
Venus:
Wylicz |AD| z poniższego układu równań
| ⎧ | P12 +p12=42 | |
| ⎜ | P22 + p12=92 | |
| ⎨ | P22 + p12=(9−4)2 +|AD|2 |
|
| ⎩ | P12 + p22=|AD|2 | |
[|AD|=6] ,a tgα
1=
69=tgα
2=
46,a ponieważ oba porównywalne trójkąty są ponadto
prostokątne,więc są podobne [P
1,P
2−mniejsza i większa część dużej przekątnej,p
1,p
2
analogicznie odnośnie mniejszej przekątnej]
2 sty 13:28
Venus:
POPrawka(złośliwy chochlik)−P22 + p22=92−jasne jak to słońce
2 sty 15:30
2 sty 15:30
r : Eta mogłabyś mi powiedzieć dlaczego ja mam 4 a Ty 6

ja robiłem to z funkcji trygonometrycznych ... gdzie mogłem popełnić błąd czy rozumiesz mój
rysunek , chodzi mi czy wiesz dlaczego tam jest po 45 stopni ... i dlaczego ta metoda mnie
wprowadziła w błąd .
bardzo proszę o odpowiedz
2 sty 16:55
r : up
2 sty 17:05
r : up
2 sty 17:05
Eta:
α+β= 90o
co oznacza,że np: α= 25o i β= 65o lub .........
a ty przyjmujesz ,że α=β
2 sty 17:08
r : no tak bo skoro jest cześć kwadratu i jak go przetnie przekątna no to dzieli ten kąt na 2 równe
a jak mamy kąt prosty no to jest to po 45
czy ten sposób jest zły
2 sty 17:16
r : przepraszam moja koleżanko że tak pozwolę Pani zatytułować,
ale koleżanko Eto może mi tylko powiedzieć czy jest to właściwe podejście do tematu czy
nie
2 sty 17:27
r : up
2 sty 17:33
r : jesteś
2 sty 17:38
r : jesteś
2 sty 17:38
r : jesteś
2 sty 17:39
r : nie pójdę spać dopóki się nie dowiem
2 sty 17:39
r:
2 sty 19:14
r:
2 sty 19:14
r:
2 sty 19:14
r:
2 sty 19:14
2 sty 19:20
2 sty 19:41
r: a może ktoś inny pomoże
3 sty 14:38
aa: a jednak poszłaś/poszłeś spać..
3 sty 14:41
r: szłeś .
no bo nie było odpowiedzi ... czekałem i nic ... czekam jeszcze ,,,, kto powiedział że
poszedłem spać

a wiesz gdzie jest błąd co robię nie tak
3 sty 14:45
aa: przekątna nie zawsze dzieli kąt na dwa równe.
3 sty 14:47
r: udowodnij , bo ciężko mi to uwieżyć
3 sty 14:50
aa:
3 sty 14:55
r:

t 2 nie bieżesz pod uwagę tylko liczysz tego kwadratu przekątną
3 sty 15:16
aa: tak czy siak masz źle bo ma wyjść 6
3 sty 15:20
3 sty 15:26
r: nie mogłeś / łaś od razu no teraz to już wiem bardzo Ci dziękuję teraz idę spać ...
3 sty 15:28
aa: dobranoc.
3 sty 15:29