Całki oznaczone
On: Witam,
nie wiem jak rozwiązać całki podane niżej:
b=π(pi) a=0 ∫3 x sin(2x+1)dx i b=2 c=3 ∫√2x−2dx
Jak ktoś umie, prosiłbym o rozpisanie.
1 sty 22:08
Godzio:
Masz policzyć:
0π∫3xsin(2x + 1)dx i
23∫√2x − 2dx
tak ?
1 sty 22:15
On: Dokładnie, tak jak napisałeś.
1 sty 22:16
Godzio:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
∫3xsin(2x + 1) = ∫3x(− |
| cos(2x + 1))'dx = − |
| xcos(2x + 1) + |
| ∫cos(2x + 1)dx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
= − |
| xcos(2x + 1) + |
| sin(2x + 1) + C |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
− |
| xcos(2x + 1) + |
| sin(2x + 1) |0π = ... Postaw i koniec |
| | 2 | | 4 | |
cos(2π + 1) i sin(2π + 1) można się pobawić w rozpisywanie
1 sty 22:23
Godzio: 32∫
√2x − 2dx
| | 1 | |
Podstawienie 2x − 2 = t ⇒ dx = |
| dt |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫√tdt = |
| ∫t1/2dt = |
| t3/2 + C = |
| (2x − 2)3/2 + C |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Dalej chyba jasne, prawda ?
1 sty 22:25
On: Dzięki wielkie, a te drugie z pierwiastkiem ?
1 sty 22:30
On: Spóźniłem się

Dalej już wiem o co chodzi

Jeszcze raz dzięki
1 sty 22:31
Godzio:
Spoko
1 sty 22:31
On: Jeszcze mam pytanie, bo ja źle zaznaczyłem znak mnożenia, w przykładzie ∫3xsin(2x + 1) "X"
oznacza mnożenie. Bo zrobiłeś to zadanie przez części. A tu jest ∫ 3 RAZYsin(2x+1)
Mój błąd.
1 sty 22:35
Godzio:
W takim razie mamy od razu wynik:
1 sty 22:38
On: Banalne

Dzięki i życze miłego wieczoru

Ps. Na koło można iść
1 sty 22:40
Godzio:
I na wzajem, i powodzenia
1 sty 22:41