zad
elizabeth : | | 1 | |
Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano punkt M taki, że |BM| = |
| |MC|. oblicz |
| | 2 | |
wartość sinusa kąta CAM. proszę o pomoc
1 sty 22:08
Eta:

długość boku trójkąta a=3x. x >0 β= 60
o −α
ze tw. cosinusów w ΔABM wyznaczamy długość |AM|
|AM|
2= (3x)
2+x
2−2*3x*x*cos60
o
|AM|
2= 10x
2−3x
2 ⇒ |AM|=
√7 *x
| | 2x | | |AM| | |
ze tw.sinusów w ΔAMC: |
| = |
| |
| | sinα | | sin60o | |
to: sin α= .......... dokończ obliczenia
1 sty 22:56
1 sty 23:04
Eta:
ok
1 sty 23:06
elizabeth : pomogłabyś mi jeszcze z jednym zadaniem?
1 sty 23:08
Eta:
Napisz, bo na chwilę muszę odejść od komputera, będę za 30 min.
1 sty 23:09
elizabeth : W trapezie prostokątnym ABCD podstawy AB i CD mają długości 9 i 4. Wiedząc że przekątne tego
trapezu przecinają się pod kątem prostym :
a) wykaż że trójkąty ABD i ACD są podobne
b) oblicz długość krótszego ramienia trapezu ABCD.
1 sty 23:10
Eta:
| | 9 | |
ΔABS ~ ΔDCS w skali k= |
| |
| | 4 | |
ΔABD ~ΔACD z cechy (k,k)
ΔASD ~ ΔDSC
to: 2h=12 ⇒
h= 6
2 sty 01:22
Godzio: 30 min to to nie było
2 sty 01:38
Eta:
Oglądałam film
2 sty 01:46
Eta:
Mogłeś rozwiązać sam
2 sty 01:47
Godzio: Nie chciało mi się, a film ciekawy

? Może podasz tytuł

?
2 sty 01:48
Eta:
Film ...."Czekolada"
2 sty 01:52
Godzio: Smakowicie brzmi
2 sty 01:54
Godzio:
O oglądałem go już jakiś czas temu, bardzo fajny
2 sty 01:54