Przekształcenie dla x=1
Kevio: Jak takie cudo przekształcić, wie ktoś?
ln(1−x)x=?
1 sty 22:03
Kevio: A już wiem. To się po prostu równa 1 i tyle.
1 sty 22:06
Godzio: To się nie równa 1
1 sty 22:09
Kevio: a ile?
1 sty 22:09
Kevio: O cholera, faktycznie. to gdyby było (1+x)
1 sty 22:10
Godzio:
A to zależy co liczysz granicę przy x → 0 ?
1 sty 22:10
Godzio:
A, nie doczytałem x → 1 ?
1 sty 22:10
Kevio: tak
1 sty 22:11
Kevio: TO jest jakby część zadania ale reszte wiem, tylko to jest "?"
1 sty 22:11
Godzio:
To całe wyrażenie dąży do −∞
Zobacz jak wygląda wykres lnx i zobacz co się dzieje dla x = 0
1 sty 22:12
Kevio: Pytanie mam dla jakich wartości parametrów funkcja jest ciągła.
i dla 0≤x≤1 mam ax+b
dla x<0 mam właśnie to równanie
eee, chyba się walnąłem. Wygląda na to, ze to miało być dla x→0
1 sty 22:15
Godzio:
No właśnie

lim
x→0+(ax + b) = b
| | ln(1 − x) | |
limx→0− |
| = − 1 −− wiadomo dlaczego ? |
| | x | |
b = − 1
a ∊ R
1 sty 22:17
Kevio: e nie bardzo
wiem, że jak w mianowniku jest 0− to wyrażenie dąży do −∞
1 sty 22:20
Godzio:
Dobra rozpiszę, ale zapamiętaj, to jest podstawowa granica nieoznaczona:
| | ln(x + 1) | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| ln(x + 1) = |
| | x | | x | |
lim
x→0ln(1 + x)
1/x = [podst.
1x = y, y →
∞ ] =
| | 1 | |
limy→∞ln(1 + |
| )y = lne = 1 |
| | y | |
Jak wsadzisz sobie minusa zamiast x to otrzymasz lne
−1 = − 1
1 sty 22:27
Kevio: ale tam nie powinien być "−" ?
1 sty 22:32
Kevio: a nie przeczytałem ostatniej linijki. Pytanie czy na egzaminach muszę to rozpisywać czy odrazu
z pamięci walić, że to −1?
1 sty 22:34
Godzio:
O ile miałeś to podane na wykładzie to możesz walić

Tak samo,
| | ex − 1 | |
[szczególny przypadek: limx→0 |
| = 1 ] |
| | x | |
Coś tam jeszcze było, wpisz w necie: "podstawowe wyrażenia nieoznaczone"
1 sty 22:37
Kevio: dzięki
1 sty 22:39