Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa.Zapraszam ;)
tymek: Ze zbioru liczb (1,2,3...9) losujemy bez zwracania trzy liczby.Oblicz prawdopopodobieństwo
zdarzena, że ich suma jest liczbą parzystą.
Rozwiązanie wyszlo mi
32 
pytanie czy dobrze ?
1 sty 21:34
Eta:
Ejże ejże od kiedy to p >1 ?
1 sty 21:36
tymek: choleraaa no tak
1 sty 21:36
tymek: cholera no taak
1 sty 21:37
Eta:
|Ω|= 9*8
suma jest parzysta , gdy obydwie liczby są parzyste lub obydwie nieparzyste
A= {(p,p), (np,np)}
|A|= 4*3+ 5*4=....
P(A)=..........
dokończ
1 sty 21:39
tymek: 0.4?
1 sty 21:41
tymek: btw dlaczego 9*8?
1 sty 21:43
tymek: aa i dziekuje za rozwiazanie
1 sty 21:44
tymek: ok juz wiem
1 sty 21:45
krytyk: a mi sie wydaje ze bd inaczej

A={(p,n,p)(n,n,p),(p,p,p),(n,n,n)}
P(A)=... wylicz sam
2 sty 21:56