Czym się różni w zadaniach gaz doskonały od półdoskonałego?
Hania: Fizyka :
Czym się różni w zadaniach gaz doskonały od półdoskonałego?
1 sty 20:48
Hania: Azot (κ =1,4; cv = 0,742 kJ/kgK) o ciśnieniu 500 kPa i temperaturze 25°C rozpręża się
jednorazowo do 100 kPa w różnych przemianach: (a) izochorycznej, (b) izotermicznej,
(c) izentropowej (κ = 1,4), (d) politropowej o wykładniku ν = 1,25, (e) politropowej o
wykładniku ν = 1,55. Jakie są temperatury azotu po tych przemianach, a jakie jednostkowe
prace techniczne i ciepła w tych przemianach?
i pod a ) czyli izochorycznej bo T2 chciałam policzyc ze wzoru ze p1 do p2 = t1 go t2 ale nie
wychodzi jaki inny wzór tu mogę wykorzystac?
1 sty 21:09
Hania: Jest ktoś kto moze mnie naprowadzić?
1 sty 21:19
Hania: pomoze ktos
2 sty 10:33