Grzyby
MIki: Świeże grzyby zawierają 90% wody. W wyniku suszenia masa grzybów zmniejsza się
dziewięciokrotnie. Ile procent wody zawierają suszone grzyby?
1 sty 20:41
Krzych: g − masa świerzego grzyba
110g − masa grzyba w grzybie
19g − masa grzyba po ususzeniu
19g−
110g=
190g − masa wody w suszonym grzybie
| 190g | |
| *100%=10% − tyle wody jest w suszonych grzybach |
| 19g | |
1 sty 20:54
Gustlik: Początkowa masa grzybów: 100a kg, w tym woda 90a kg, sucha masa 10a kg
| | 100 | |
Masa grzybów po wysuszeniu: |
| a kg, sucha masa bez zmian |
| | 9 | |
10a kg − x%
| | 100*10a | |
x= |
| =90% tyle % stanowi sucha masa po wysuszeniu, zatem wody jest 10% |
| | | |
1 sty 21:27