funkcjia wykładnicz
pawlo: podaj dziedzinę i zbiór własności tych funkcji x= 2x+1, x= 2x+1/2
24 mar 21:35
Basia: chyba zbiór wartości ?
24 mar 21:54
Jacek Karaśkiewicz: To są dwa równania, gdzie tu są funkcje?
24 mar 22:03
pawlo: zadanie brzmi : narysuj wykres funkcji x=2x+1 .Podaj dziedzinę i zbiór tej funkcji
zrobiłem tabelkę
x −3 −2 −1 0 1 2 3
y 1/8 1/4 1/2 1 2 4 8
namalowałem wykres i przeunąłem o 1 miejsce do góry
ale nie wiem dziedziny i zbioru
25 mar 00:44
pawlo: dziedzina to x∈R ?
25 mar 00:47
Basia:
D1=D2 = R
ZW1 = (1;+∞)
ZW2 = (12; +∞)
25 mar 00:48
pawlo: a zbiór wartości to (−3, +∞)
25 mar 00:48
Basia: tak oczywiście D = R
25 mar 00:48
Basia: Nie; wartości odczytujesz na OY
dla y = 2x to jest (0;+∞)
bo przy x→−∞ 2x → 0
a przy x →+∞ 2x →+∞
dla tamtych już napisałam; uzasadnienie identyczne
25 mar 00:51