pomocy
nogaztrygonometrii: wiadomo, że tgα=4/3 i sinα<0
a)oblicz sinus i cosinus kątaα
b)wyznacz tg(α+45*)
1 sty 19:57
wrr: sin
2α + cos
2α = 1
skorzystaj z tego
1 sty 20:05
nogaztrygonometrii: Znam te wzory, ale chyba je źle przekształcam bo nic mi nie wychodzi..
1 sty 20:10
nogaztrygonometrii: | | 4 | |
wychodzi mi sinα= |
| √1−sin2α i nie wiem co z tym dalej zrobić |
| | 3 | |
1 sty 20:16
wrr:
podstaw do tego drugiego wzoru teraz
1 sty 20:17
nogaztrygonometrii: dzięki już chyba wszystko jasne
1 sty 20:25
wrr:
1 sty 20:26
nogaztrygonometrii: jednak nie wiem jak zrobić punkt b)
1 sty 20:30
nogaztrygonometrii: wyszło mi sinα=4/5 a cosα=3/5 . Jak wyznaczyć α?
1 sty 20:31
wrr: | | tgα + tgβ | |
tg (α + β ) = |
| |
| | 1 − tgα*tgβ | |
a to z tego wzoru możesz obliczyć
1 sty 20:33
wrr: sinα ma być < 0
1 sty 20:38
Gustlik:

Nie potrzeba tutaj układu równań z sinα i cosα, to można rozwiązac geometrycznie − z rysunku −
o wiele prosciej:
tgα=4/3 i sinα<0 → kąt ćwiartki III y=−4, x=−3 (to są współrzędne, nie przyprostokątne

!)
a)oblicz sinus i cosinus kątaα
r
2=(−4)
2+(−3)
2=16+9=25, r=5 (z Pitagorasa)
Podobny przykład masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=457 .
b)wyznacz tg(α+45*)
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β)= |
| |
| | 1−tgαtgβ | |
1 sty 20:44
nogaztrygonometrii: dziękuję wam obu
1 sty 20:50