Ze zbioru { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy ze zwracaniem trzy cyfry i zapisujemy
Beata: Ze zbioru { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy ze zwracaniem trzy cyfry i zapisujemy je obok siebie
w kolejnosci losowania, tworzac liczbe trzy cyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A, ze
ontrzymana liczba jest liczba parzysta.
1 sty 19:45
Eta:
|Ω|= 9*10*10 = 900
liczby parzyste kończą się cyfrą parzystą {0,2,4,6,8} ( bo zero parzysta)
|A|= 9*10*5
1 sty 19:57
Aga: Ω=9*10*10=900
A− liczba jest parzysta
A=9*10*5=450
p(A)=450\900=1/2
odp. Prawdopodobieństwo zdarzenia wynosi 1/2.
1 sty 19:57
kylo1303: parzyste: 0,2,4,6,8 −5 cyfr
nieparzyste: 1,3,5,7,9 − 5cyfr
Zeby liczba byla parzysta to ostatnia cyfra musi byc parzysta.
Wedlug mnie bedzie to:
5*10*9=450
5− ostatnia cyfre mozemy wybrac na 5 sposobow
10− druga cyfre mozemy wybrac dowolnie
9− pierwsza cyfre mozemy wybrac na 9 sposobow (bez 0)
1 sty 19:57