proszę o wytlumaczenie
omka: Wyrazami ciągu są liczby naturalne dwucyfrowe, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 4.
Dziesiąty
wraz tego ciàgu jest równy:
A. 44
B. 54
C. 59
D. 69
Nie wychodzi mi to, może mi ktoś to wytłumaczyć?
1 sty 19:09
Patryk: c) wg mnie
1 sty 19:14
Patryk: masz 100% odpowiedz do tego zadania ?
1 sty 19:14
omka: ?
1 sty 19:14
omka: Tak na 100 % to zadanie maturalne
1 sty 19:14
omka: jakim sposobem to zrobić?
1 sty 19:15
omka:
1 sty 19:21
Aga: Najmniejszą liczbą dwucyfrową , która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 4 to 14, następne, to
19, 24, 29, ..
liczby te tworzą ciąg arytmetyczny , w którym a1=14, r=5
stąd
a10=a1+9r=14+9*5=14+45=59.
1 sty 19:21
Patryk: Zadanie robię z wykorzystaniem ciągu arytmetycznego (liczę ,że znasz podstawy)
które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 4.
z tego zdania wiem że r=5
najmniejsza liczba dwucyfrową która podzielna przez 5 daje reszte 4 to 14 bo
5*2+4=14
jest to a1
mamy a1=14 i r=5
podstawiam do wzoru na nty wyraz
1 sty 19:22
kylo1303: Najmniejsza liczba naturalna dwucyfrowa, ktora przy dzieleniu przez 5 daje reszte 4 jest
14.
Kolejna jest 19, potem 24 itd
Mozna zauwazyc ze powstaje ciag arytmetyczny o wyrazie poczatkowym a1=14 i r=5
Dziesiaty wyraz to a10=a1+9r=14+45=59
1 sty 19:22
Mario: Odpowiedź to b),
w skrócie pierwsza liczba naturalna podzielną przez 5 i dającą resztę 4 jest 9. czyli a1=9,
a10 to nasz x różnica to 5 ... reszta to już podstawienie do wzoru. powodzenia.
1 sty 19:25
Patryk: Mario
liczby dwucyfrowe
1 sty 19:26
omka: to a1 = 9 czy 14

Poza tym dlaczego tam wyżej pomnożono 5*2+4 = 14

? skąd takie równanie
1 sty 19:27
omka: Dlaczego np; a1 = 20

20 podzielone przez 5 daje 4
1 sty 19:27
Mario: Prawda małe niedopatrzenie

ale sens jest zachowany

a
1=14 ... wychodzi sylwester ^^
1 sty 19:28
Patryk: 20/5=4 całe cztery tu nie ma żadnej reszty
1 sty 19:30
omka: CZEMU 5*2
1 sty 19:32
omka: 14 podzielone przez 5 daje 2, 8

jaka reszta 4? nie kumam
1 sty 19:34
wrr: nie licz na kaltulatorze tylko pomyśl.
14 : 5 = 2 r 4 , poniewaz 2 * 5 + 4 = 14
1 sty 19:38
wrr: kalkulatorze *
1 sty 19:38
W: nie kumam, jutro mam korki moze załapie
1 sty 19:41
wrr:
2
−−−−−−
14 : 5
10
−−−−
= 4
nie dzielisz dalej tylko do tego momentu
1 sty 19:43