rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
olciak: czy potrafi ktoś to rozwiązać krok po kroku?
3|x|−|2x−1|=2x+7
odp. na wyjść minus dwie całe i dwie trzecie
1 sty 18:49
Krzysiek: rozbij na przy przedziały i w nich rozwiąż równość
1 przedział:
x<0
1 sty 18:53
Krzysiek: *na trzy przedziały
1 sty 18:54
olciak: problem w tym, ze rozbijałam już na 3 przedziały i odpowiedzi wychodzą mi zupełnie inne.
1 sty 18:55
Krzysiek: to pokaż co Tobie wychodzi, bo odpowiedź jest dobra
1 sty 18:56
olciak: 1. x należy do − nieskończoności do 0
3(−x)−2x+1= 2x+7
−7x=6
2.x należy do 0 do 0,5
3x−2x+1=2x+7
x=−6
3.x należy do 0,5 do nieskończoności
3x+2x − 1 = 2x + 7
3x = 8
ogólnie zaczeliśmy dopiero to przed światami i zostaliśmy z tym zadaniem zdani sami na siebie.
nie wiem czy powinnam na początku mnożyć przez to 3.
1 sty 19:01
kylo1303: Zle opuszczasz wartosc bezwzgledna |2x−1|
1 sty 19:06
olciak: a mogłabym wiedzieć jak mam zrobić to poprawnie?
1 sty 19:07
Krzysiek: 1 przypadek
3(−x) −(−2x+1) =2x+7
−3x=8
zauważ, że w pierwszym przypadku obie funkcje są ujemne więc zmieniamy znak
2 przypadek
| | 8 | | 1 | |
x= |
| i x∊<0, |
| ) więc zbiór pusty |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
3) x=−6 i x≥ |
| więc też zbiór pusty |
| | 2 | |
1 sty 19:08
olciak: dzięki Ci poczciwy człowieku. ratujesz przed zagładą!
1 sty 19:13
Gustlik:

Metoda "osi i tabelki" − wg mnie najbardziej przejrzysta:
3|x|−|2x−1|=2x+7
Wyznaczasz miejsca zerowe wyrażeń spod wartości bezezględnych:
|x|=0 ⇔ x=o
Miejsca zerowe zaznaczasz w tabelce, np. innym kolorem (ja zaznaczyłem na czerwono) albo
pogrubiasz.
Nanosisz na oś, dane wyrażenie jest ujemne na lewo od swojego miejsca zerowego − tu moduł
zmienia znak, a na prawo jest dodatnie − tu moduł nie zmienia znaku
Teraz rozpatrujesz przypadki wg kolumn w tabelce:
1
o) 3(−x)−(−2x+1)=2x+7, zał. x∊(−
∞, 0)
| | 1 | |
2o) 3x−(−2x+1)=2x+7, zał. x∊<0, |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
3o) 3x−(2x−1)=2x+7, zał. x∊< |
| , +∞) |
| | 2 | |
Rozwiąż te trzy równania za każdym razem sprawdzając czy wynik spełnia założenie dla danego
przypadku. Wyniki nie spełniające założeń odrzucasz.
Tu masz podobny przykład:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1796 .
1 sty 21:08
Ren: |2x−3|=4
24 maj 23:18
Ajtek:
2x−3=4 lub 2x−3=−4
Rozwiąż to.
24 maj 23:21
janka: (x)(y)=225
7+2y=x
30 maj 09:42