niezależne a rozłączne :O
Basiek: Prawdopodobieństwo− łansegen.
Czy ktoś ŁOPATOLOGICZNIE może mi wytłumaczyć czym się różnią zdarzenia niezależne od
rozłącznych?
Z góry dziękuj
1 sty 18:49
Krzych: Rozłączne są gdy nie ma możliwości aby zaszły jednocześnie, zaś niezależne kiedy zajście
jednego nie wpływa na zajście drugiego.
1 sty 19:29
Aga: Niezależne gdy P(A∩B)=P(A)*P(B)
Rozłączne gdy A∩B=∅
1 sty 19:38
Basiek: Mhm, tak właśnie mówi wikipedia. Staram się ogarnąć, wiem, że to rozłączne, to np. wylosowanie
na kostce sumy oczek parzystych i nieparzystych.
A niezależne? Możecie zarzucić jakimś przykładem?
1 sty 19:41
Basiek: UP
1 sty 19:50
kylo1303: Mamy dwoch strzelcoe, prawd. ze pierwszy trafia to 0,7 , a drugi to 0,5.
Policz jaka jest szansa ze obaj trafia oraz jaka ze obaj nietrafia. (to sa niezalezne)
1 sty 19:53
kylo1303: strzelaja po 1 razie oczywiscie
1 sty 19:53
kylo1303: I jeszcze przyjmij ze ten drugi trafia 0,6 (zeby prawdopodobienstwo ze trafi i nie−trafi nie
bylo jednakowe)
1 sty 19:54
Basiek: Hm, (tu wykazuję się całkowitą ignorancją)
Kylo, czyli mogę to obliczyć to ze wzoru P(A∩B)=P(A)*P(B)?
że trafią: P(A∩B)=0,35
a, że nie trafią P(A∩B)=0,15
1 sty 19:57
Aga: Przykład . Rozważmy jednokrotny rzut symetryczną kostką do gry.
A− zdarzenie polegające na wyrzuceniu liczby oczek mniejszej od 4,
B− zdarzenie polegające na wyrzuceniu parzystej liczby oczek.
C−zdarzenie polegające na wyrzuceniu liczby oczek podzielnej przez 3.
Zbadaj, czy zdarzenia są niezależne.
A) Ai B
B) Ai C
c) Bi C
ad. A)
A={1,2,3}, IAI=3
B={2,4,6}, IBI=3
IΩI=6
A∩B={2}, IA∩BI=1
Sprawdzamy, czy P(A∩B)=P(A)*P(B)
| 1 | |
| ≠{1}{2}*{1}{2} odp. zdarzenia A i B nie są niezależne. |
| 6 | |
1 sty 19:59
kylo1303: Tak, mozesz

Czasami mozna sobie pomoc drzewkiem. Chcialem dac jakis prosty przyklad zeby
pokazac kiedy sa niezalezne (bo w koncu strzal pierwszego nie wplywa na strzal drugiego)
1 sty 20:00
1 sty 20:01
Basiek: Ojaaaacie, rozumiem więcej niż chciałam. Dzięki, dzięki, dzięki!

Może jeszcze wyjdę na
ludzi.
1 sty 20:02
kylo1303: Moożeee
1 sty 20:05
Basiek: ZŁOŚLIWIEC , ale i tak dzięki.
1 sty 20:06
kylo1303: To tak z mysla o tobie, zebys nie wpadla w samozachwyt (nie musisz dziekowac)
1 sty 20:13
Basiek: Pfff.

W takim wypadku wzajemnie. (To oczywiście tylko i wyłącznie z myślą o Twoim dobru)
1 sty 20:19