Graniastoslupy
jok:

W prostopadłościanie o podstawie kwadratu przekątna ściany bocznej jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45
o(β). Oblicz miarę kąta między przekątnymi ścian bocznych
wychodzących z tego samego wierzchołka(α)
Dobrze zaznaczylem kąt?
1 sty 18:39
TOmek: ta
1 sty 18:40
jok: to kąt α= 45o, w odpowiedzi jest inaczej
1 sty 18:44
jok: jak to zrobic?
1 sty 19:01
jok: jakiś pomysł?
1 sty 19:31
jok: "dlugosc" plaszczyzny podstawy kwadratu to a czy a√2?
1 sty 19:46
Eta:

ΔACD jest równoboczny , a prostopadłościan jest sześcianem o krawędzi dł.
a
α=............
1 sty 21:28
dero2005:

β = 45
o
s = a
√2
d = a
√2
d
2 = s
2+s
2 − 2s*s*cos α
| | 2s2 − d2 | | 2(a√2)2 − (a√2)2 | | 1 | |
cos α = |
| = |
| = |
|
|
| | 2s2 | | 2*(a√2)2 | | 2 | |
α = 60
o
1 sty 21:29
jok: dlaczego kat 45o jest to kat miedzy przekatna sciany bocznej a krawedzia podstawy, przeciez
jest napisane plaszczyzna podstawy.
1 sty 21:30
Eta:
To stań przy ścianie i zaznacz kąt między przekątną ściany a podłogą
1 sty 21:32
dero2005:
kąt między przekatną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy jest to kąt pomiedzy przekątną
sciany bocznej a rzutem prostopadłym przekątnej na płaszczyznę podstawy (jest to krawędź
podstawy)
1 sty 21:35
Eta:
1 sty 21:36
jok: nie rozumiem co to jest "rzut prostopadły" dla mnie plaszczyzna podstawy byla to przekatna
podstawy, może ktoś łatwiej wytłumaczyc? chyba że się nie da
1 sty 21:41
dero2005:
rzut prostopadły to jest tak jakbyś z sufitu patrzył na przekątną sciany i widział ją na
podłodze, czyli to jest krawędź pomiędzy podłogą a scianą
1 sty 21:44
jok:

Ok, rozumiem
Ostrosłup prawidłowy, czworokątny, w którym P
p = 25 cm
2, krawedz boczna jest nachylona do
podstawy pod kątem 30
o − β
Jaka jest wysokośc ostrosłupa?
Chcę wiedzieć czy dobrze wyznaczylem kąt β
1 sty 21:58
dero2005:

laadh
1 sty 22:10
jok: pomylka, krawedź boczna jest nachylona do krawędzi podstawy,
1 sty 22:13
dero2005:
1 sty 22:19
jok: ok, dziękuje za pomoc, chociaż ostatnie dobrze zrobiłem
1 sty 22:30
Mila:
Do Dera
Robisz piękne rysunki. Jak?
1 sty 22:30