fizyka
tn: fizyka
Identyczne fale wychodzące z punktów A i B do punktu P przebywają odpowiednio drogi AP = 4m i
BP=5m. Czy w punkcie P nastąpi wzmocnienie czy wygaszenie fali, jeżeli długości fal
wychodzących z punktów A i B są jednakowe i wynoszą λ=0.5m ?
1 sty 17:54
Trivial:
Różnica dróg wynosi 1m, czyli 2λ. → interferencja całkowicie konstruktywna.
1 sty 18:37
tn: mógłbyś bardziej ludzkim językiem

?
1 sty 18:42
Trivial: Która część jest nieludzka?
1 sty 18:44
tn: zawsze w takiej sytuacji liczę różnicę tych dróg, kiedy gasną, a kiedy się wzmocnią,
możesz to wytłumaczyć ?
1 sty 18:54
Trivial:
Falę opisujemy równaniem y = Asin(kx − ωt), gdzie
A − amplituda fali
k − liczba falowa
ω − częstość kołowa
| | 2π | |
Wykorzystując zależność k = |
| możemy ten wzór zapisać |
| | λ | |
Dla pierwszej fali mamy, powiedzmy, x → x, gdyż punkt P oddalony jest o R od źródła pierwszej
fali.
Dla drugiej fali mamy x → x + Δx, ale w tym wypadku Δx = 2λ, czyli x → x + 2λ.
| | 2π | | 2π | | 2π | |
y2 = Asin( |
| (x+2λ) − ωt) = Asin(4π + |
| x − ωt) = Asin( |
| x − ωt). |
| | λ | | λ | | λ | |
Zatem fala wynikowa powstała w punkcie P to:
| | 2π | |
y' = y1 + y2 = 2Asin( |
| x − ωt) ← czyli ... |
| | λ | |
W ogólności mamy:
| | 2π | | 2π | |
y2 = Asin( |
| (x + mλ) − ωt) = Asin(2mπ + |
| x − ωt) |
| | λ | | λ | |
Zauważ, że gdy m jest liczbą naturalną, to mamy wielokrotność 2π − fala całkowicie
konstruktywna.
| | 1 | |
Jeżeli m = n + |
| , gdzie n jest liczbą parzystą, to mamy falę całkowicie destruktywną. |
| | 2 | |
Jeżeli m jest pomiędzy tymi dwoma przypadkami, to mamy falę wynikową albo wzmocnioną, albo
osłabioną − trzeba rozpisać równaniem.
W ogólności można wyprowadzić wzór:
W przypadku interferencji dwóch fal, które są identyczne, ale różnią się w fazie o kąt φ (czyli
jedna przybywa później niż druga, albo jedna wysyłana jest później niż druga) możemy łatwo
wyprowadzić wzór opisujący falę wynikową. Z zasady superpozycji mamy:
y' = y
1 + y
2 = Asin(kx − ωt) + Asin(kx − ωt + φ) = A[sin(kx − ωt) + sin(kx − ωt + φ)].
Skorzystamy teraz ze wzoru na sumę sinusów
| | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Zatem
| | (kx − ωt) + (kx − ωt + φ) | | (kx − ωt) − (kx − ωt + φ) | |
y' = A*2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | φ | | φ | |
= 2Acos |
| * sin(kx − ωt + |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Podsumowując, dwie identyczne interferujące ze sobą fale różniące się tylko w fazie opisuje
wzór
| | φ | | φ | |
y' = 2Acos |
| * sin(kx − ωt + |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Jak wyliczyć φ?
Asin(2mπ + kx − ωt) = Asin(kx − ωt + φ)
| | Δx | |
Czyli φ = 2mπ = 2π* |
| . |
| | λ | |
Poczytaj sobie teraz.
1 sty 19:22
Trivial: Błąd się wkradł.
| | 1 | |
Jeżeli m = n + |
| , gdzie n jest liczbą naturalną, to mamy falę całkowicie |
| | 2 | |
destruktywną.
1 sty 19:25
Trivial: Dla pierwszej fali mamy, powiedzmy, x → x, gdyż punkt P oddalony jest o x od źródła
pierwszej fali.
1 sty 19:31
Trivial: A jeśli nie będzie to zbyt zrozumiałe, to do Resnicka! Interferencje fal są w rozdziałach 17 i
18.
1 sty 19:33
Basiek: Ja tak tylko wtrącę : ∼wow!
I właśnie dlatego fizyka jest taką czarną magią.
1 sty 19:36