:)
Lidka: Mamy 25 kg roztworu 12−procentowego.Ile kilogramów rozpuszczalnika należy odparować z tego
roztworu,aby otrzymać roztwór 16−procentowy.Jaka bedzie wtedy masa rozpuszczalnika w tym
roztworze?
1 sty 17:41
kylo1303: | 12 | |
| *25kg=3kg − masa substancji (tego czegos co rozpuszczamy  )
|
| 100 | |
25−3=22 − masa poczatkowa rozpuszczalnika
x− masa rozpuszczalnika po odparowaniu
| 3 | |
| − iloraz masy substancji przez mase calosci
|
| x+3 | |
| 3 | | 3 | | 16 | |
| *100%=16% → |
| = |
|
|
| x+3 | | x+3 | | 100 | |
1 sty 17:51
Lidka: i wyznaczam x,które bedzie odp.?
1 sty 18:11
Lidka: i wyznaczam x,które bedzie odp.?
1 sty 18:11
kylo1303: Tzn x to bedzie: "Jaka bedzie wtedy masa rozpuszczalnika w tym roztworze?". Wiec jeszcze musisz
policzyc ile trzeba bylo odparowac (odejmowanie od pierwotnej masy ta co zostanie)
1 sty 18:13