Dopasuj
Monika: Dopasuj określenia do liczb:
1. 2199 2. 499
A. jedna czwarta liczby 4100
B.połowa liczby 4100
C. suma liczb 2100 i 299
Pary to: 1. i ...........
2. i............
Bardzo bym prosiła z wytłumaczeniem, bo mam z tym kłopot.
1 sty 17:39
kylo1303: Pare pomocnych zasad:
(a
n)
m=a
nm
a
n * a
m=a
n+m
1 sty 17:41
kylo1303: 1. zamien 4
99 na potege 2jki
| | 1 | |
2(A). |
| *4100 (skorzystaj z postu wyzej)
|
| | 4 | |
| | 1 | |
3(B). |
| * 4100 analogicznie do drugiego, tyle tylko ze najpierw zamien na potege 2jki
|
| | 2 | |
4(C). wylacz przed nawias 2
99
Po wykonaniu tych dzialan powinno byc wszystko jasne.
1 sty 17:44
Monika: Czy to będzie tak?
499 = 2198
4100 = 2200
14 * 4100 = 4{99}
12 * 2200 = 2199
299 * (2+1)
1 sty 18:02
kylo1303: Tak, bardzo dobrze.
Nie wiem co oznacza:
"Pary to: 1. i ...........
2. i............"
Dodam jeszcze tylko jedna rzecz o ktorej zapomnialem:
a
n : a
m= a
n−m
| | 1 | |
a* |
| = a : 2 (chodzi mi o to ze przyklad A i B mozna zrobic na dwa sposoby, ale wyjdzie to |
| | 2 | |
samo, drugi sposob: 2
200:2
1=2
199)
1 sty 18:10
kylo1303: Dobra, juz wiem "co to oznacza"

nie spojrzalem na roznice w oznaczeniach xD
1 sty 18:11
Monika: Dzięki, dzięki, dzięki. Już zajarzyłam o co chodzi
1 sty 18:17