trapez
Mariusz: Oblicz pole trapezu prostokatnego wiedzac ze krotsza przekatna ma dlugosc 12 cm jest
prostopadla do ramienia i nachylona do podstawy pod katem 30stopni.
1 sty 17:17
wrr: masz wynik ?
1 sty 17:24
wrr: 42 √3 ?
1 sty 17:26
Mariusz: wyszlo mi 45
1 sty 17:27
wrr:

z własności trójkąta o bokach 30 60 90 wyliczysz
1 sty 17:29
Aga: h=6
b=6
√3 a=8
√3
Sprawdź.
1 sty 17:29
wrr: to może ja się pomyliłam
1 sty 17:29
kylo1303: powstaja 2 trojkaty prostokatne o katach 90,60,30. Kwestia dobrego oznaczenia bokow. Wynik wrr
jest dobry.
1 sty 17:29
wrr: albo i nie
1 sty 17:30
dero2005:

d = 12 cm
b =
√d2 − h2 =
√122 − 62 =
√108 = 6
√3 cm
| | a+b | | 8√3 + 6√3 | |
P = |
| *h = |
| *6 = 42√3 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 17:37