mam zadanie z usuwaniem niewymiernosci z mianownika.
| 4 | ||
1) | po wymnozeniu wychodzi mi 3√9−3√3+1
| |
| 3√3+1 |
| −7 | ||
2) | ||
| 1+3√3+3√9 |
| 4√3 | ||
3) | ||
| 1+√2+√3 |
| 4 | 4*(3√9−3√3+1) | 43√9−43√3+4 | ||||
1) | = | = | =
| |||
| 3√3+1 | (3√3+1)(3√9−3√3+1) | 3+1 |
| 43√9−43√3+4 | ||
= | =3√9−3√3+1
| |
| 4 |
| −7 | (−7)*(1−3√3) | 73√3−7) | ||||
2) | = | = | =
| |||
| 1+3√3+3√9 | (1+3√3+3√9)*(1−3√3) | 1−3 |
| 73√3−7) | ||
= | =312(1−3√3)
| |
| −2 |
| 4√3 | 4√3*(1+√2−√3) | |||
3) | = | =
| ||
| 1+√2+√3 | (1+√2+√3)*(1+√2−√3) |
| 4√3+4√6−12 | (4√3+4√6−12)*√2 | |||
= | = | =
| ||
| 2√2 | 2√2*√2 |
| 4√6+8√3−12√2 | ||
= | =√6+2√3−3√2 | |
| 4 |