;]
izka: Rozwiązaniem nierówności |x| ≤ 0 jest:
a) x= 0 b) x=1 c) x ∊ R d) x∊∅
Jak to zrobić ? mogłby mi to ktoś ladnie wytlumaczyc
1 sty 17:08
Krzych: Oczywistym jest, że jedynym rozwiązaniem tej nierówności jest x=0 ponieważ watrość bezwzględna
jest zawsze większa lub równa zero, więc jedynym mijscem na osi liczbowej, które spełnia
zarówno warunki zadania jak i warunki wynikające z wartości bezwzględnej jest zero. A jeśli
nie rozumiesz tego dostatecznie dobrze to zawsze możesz to rozwiązać na przedziałach:
Niech x<0
−x≤0
x≥0 czyli sprzeczność
Niech x>0
x≤0 czyli sprzeczność
Niech x=0
0≤0 czyli prawda.
1 sty 21:10