Oblicz pole powierzchni bocznej graniastoslupa
natalia: Wszystkie krawedzie graniastoslupa prawidlowego trojkatnego maja rowna dlugosc, a dlugosc
wysokosci podstawy graniastoslupa jest rowna 6. Oblicz pole powierzchni bocznej
graniastoslupa. ( pomocy kompletnie jestem do tylu z matematyka)
1 sty 16:03
natalia: Wszystkie krawedzie graniastoslupa prawidlowego trojkatnego maja rowna dlugosc, a dlugosc
wysokosci podstawy graniastoslupa jest rowna 6. Oblicz pole powierzchni bocznej
graniastoslupa.
1 sty 16:39
dero2005:

a = h
h
p = 6 cm
| | a√3 | |
hp = |
| → wzór na wysokość trójkąta równobocznego, z tego
|
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
a = |
| √3hp = |
| √3*6 = 4√3 cm
|
| | 3 | | 3 | |
P
b = 3*a*h = 3*4
√3*4
√3 = 144 cm
2 → pole pow bocznej
1 sty 17:19