Ciągi arytmetyczne
jasiek: Oblicz sumę trzycyfrowych dodatnich wyrazów ciągu arytmetycznego,
w którym a39=83 i a51=191.
1 sty 16:00
xmateox: a51=a39+12r=a1+50r
1 sty 16:27
xmateox: Zapisz układ równań z którego po podstawieniu wyjdzie Ci różnica. Mając różnicę znasz pierwszy
wyraz oraz sumę dowolnej ilości wyrazów. Wyrazy 3−cyfrowe dodatnie zaczynają się od 41 wyrazu.
1 sty 16:39
Hela:
| | 191 − 83 | | 108 | |
r = |
| = |
| = 9 |
| | 51 − 39 | | 12 | |
a
n = 83 + 9*(n − 39) = 83 + 9n − 351 = 9n − 268
100 ≤ 9n − 268 ≤ 999
368 ≤ 9n ≤ 1267 /:9
40
89 ≤ n ≤ 140
79
41 ≤ n ≤ 140
Ciąg arytmetyczny (b
n): b
1 = a
41, b
100 = a
140, r = 9.
Oblicz sumę 100 wyrazów ciągu (b
n)
1 sty 16:58